Fleur, Leren paardrijden, Mijn eerste paard, Osteopaat

De eerste maanden – deel 2; aan de slag met rijden

SEPTEMBER; AAN DE SLAG

 

Mijn vriend heeft haar de eerste keren gereden, als meer ervaren ruiter, aangezien ik weer moet opstappen na 20 jaar. Gezien de geschiedenis met haar gebit zit de rem er bij Fleur nog niet op, sterker nog ze rent weg in plaats van stoppen. Omgekeerd geprogrammeerd zeg maar. De eerste dagen (1 en 3 sept.) wordt er gewerkt aan balans vinden, ze zoekt nog erg. Wij hebben geen hoge bakrand, waardoor dit nu duidelijker naar voren komt. Ik zelf mocht ook voor het eerst op haar, heerlijk stappen.

5 september schrikt Fleur steeds of rent in ieder geval steeds weg in het achterste deel van de rijbaan. Dit zal nog een lange tijd blijven en is eigenlijk pas opgelost nadat ik horsemanship ging doen (daarover later meer). Makkelijk was het niet, een vluchtend paard zonder rem. Op 7 september stapt mijn vriend weer op Fleur, maar hij voelt de klik niet meer met haar en stapt af. Ik ben toen verder gegaan.

 

HULP MET RIJDEN

 

Op 9 september kwam de eerste hulp voor rijden met Fleur in de vorm van een ervaren amazone die haar heeft gelongeerd en bereden. Fleur heeft duidelijk pijn ervaren door druk vanwege haar slechte gebit en associeert teugeldruk dus met pijn en wil daar voor wegrennen. Advies is om hier toch niet in mee te gaan (o.a. met kunststof bit) en dit te doorbreken en toch goed aan te leren. Steeds als ze in galop weg schiet op de volte haar toch weer terug te vragen. Het lukt dit te doorbreken uiteindelijk na veel geduld. Arme Fleur. Uiteraard alles respectvol en liefdevol, ze wordt niet in de mond getrokken of wat dan ook! Fleur wil maar 1 ding, hard rennen. Ze heeft een heel hoog basistempo.

Op 12 september veel stap en halthouden als oefening. Controle in stap is goed, aandraven gaat echter moeilijk, ze vliegt snel in galop. Op 15 september lukt het om goed aan te draven zonder in galop te schieten. Fleur heeft wel moeite met aandraven of ik geef niet de juiste of onduidelijke hulp. 17 september ging het rijden goed, enge hoeken in de baan goed kunnen rijden en zelfs van hand veranderd in de draf. Fleur is slechts 8 seconden in galop geschoten, we denken dat we op de goede weg zijn.

De eerste keer rijden op Fleur
OSTEOPAAT

 

We hebben in september nog 6 maal kort gereden waarin we elke keer meer ontspanning kregen met Fleur, alhoewel aandraven moeizaam blijft. We maken een afspraak met de osteopaat om daar naar te laten kijken, maar helaas is de wachttijd lang.

 

ERVARING VEREIST

 

Eind september, Fleur is braaf, met mais dorsen bijvoorbeeld blijft ze de aandacht er bij houden, maar het rijden is niet makkelijk. We stappen voornamelijk en wat draven. Fleur blijkt geen beginners paard, zoals verkocht, en moet nog veel leren. Ik mis helaas de routine om haar dat te leren, daar ik zelf ook nog moet zoeken. Ik moet corrigeren en repareren in plaats van dat ik het voor ben. Hoe verder? Lees meer in mijn volgende blog later deze week!

 

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *