Bitfitter, Fleur, Hoefsmit, Mijn eerste paard, Ontmoetingen, Osteopaat, Tandarts, Tips & Tricks, Zadelpasser

De eerste maanden – deel 1; een moeilijk begin

WAAR ZAL IK BEGINNEN

 

Fleur, 4 augustus 2017

Tsja, een lang verhaal, waar zal ik beginnen… er is zo veel gebeurd. Mijn eerste paard en zo veel lessen en zo veel te schrijven… En ja, waarom doe je het dan niet?? Ten eerste moest ik nog wat blogs schrijven omdat het idee pas kwam toen ik Fleur al 2,5 maand had en zelf niets kon vinden over hoe het is om een paard te hebben. Daarnaast vind ik het lastig om niet in het nu te schrijven. Veel fijner is het om direct wat te delen; blijdschap, verdriet en teleurstelling. Echter zonder achtergrond over Fleur kan alles niet goed in perspectief gezet worden. Maar goed, ik ga proberen om in een notendop de eerste tijd met Fleur te schetsen in diverse blogs. Dit is deel 1 van de eerste maanden; een moeilijk begin.

 

TANDARTS

 

3 augustus is Fleur aangekomen en de eerste tijd staat in het teken van wennen: lekker de wei in, naast de andere paarden, poetsen en de eerste controles, waaronder de tandarts op 8 augustus. En dat was schrikken! Fleur was superbraaf bij de tandarts, maar haar gebit, daar was nooit naar gekeken. Ze had allemaal wondjes in haar mond, kneuzingen in haar wang en enorme haken op de kiezen.

Au!!!!
Ik wijk niet van haar zijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De arme schat. Nu begon het langzaam aan ook te dagen waarom ze wegliep voor teugeldruk bij het proefrijden. Misschien hadden we beter moeten weten toen, maar we volgden ons gevoel. Fleur hoort bij ons.

 

HOEFSMIT

 

9 augustus kwam de hoefsmit, dus gelijk Fleur laten nakijken. Ook daar was een tegenvaller met lichte rotstraal in 2 hoeven en brokkelen. De stal in Duitsland, waar ze stond, is een potstal, waar laag op laag gelegd wordt, dus ze stond eigenlijk met haar hoeven in de mest en plas.

De rotstraal is meteen kundig behandeld en ik ben biotine gaan voeren voor sterkere hoeven. Onze hoefsmit had een speciaal middel tegen rotstraal en het was werkelijk waar na 3 weken helemaal weg.. en  het is nog steeds weg.

Ze staat hier in een schone stal met zaagsel en ze gaat elke dag de wei in. Nu gaat ze keurig elke 8 weken naar de hoefsmit en soms na 4 weken, want als hij er toch is wordt een opstaand randje nog bijgevijld. Wie wil nu niet een pedicure?

 

IN DE KUDDE

 

 

Er zijn hier 7 andere merries, dus Fleur had de nodige kennismakingen. De een verliep rustiger als de andere. Fleur had met één merrie wel heel veel uit te zoeken om de rangorde te bepalen. Ging best hard tegen hard, met geschreeuw, alles over het hek in eerste instantie en nog niet bij elkaar.

Een andere merrie stond apart met haar nog jonge veulen en Fleur was vooral aan die kant van de wei te vinden. Heerlijk vond ze het om bij het veulen in de buurt zijn. Erg opvallend. Ook de moeder die normaal als hoofd van de kudde geen andere merrie in haar nabijheid duldde, stond Fleur toe om samen te krauwen met haar en bij het veulen te snuffelen.

 

Soms wisselen we van weide en zo kwam het dat er een lege wei tussen Fleur en het veulen in zat. Bijna een week lang heeft Fleur langs het hek gerend en geroepen naar het veulen, alsof het haar eigen veulen was.

En toen begon het te dagen. Is er iets niet goed gegaan met haar eigen veulen, misschien te abrupt gescheiden?? Ze had vorig jaar een veulen gehad was ons verteld, dus zou toch al even geleden moeten zijn. Aan de andere kant haar uiers waren nog heel vol en laag in verhouding tot onze merrie toen ze een paar weken niet meer bij haar veulen stond. Waarschijnlijk zullen we nooit weten wat er is gebeurd, maar één ding is wel duidelijk: Fleur is abrupt gescheiden van haar veulen. Nu staat ze in de box naast de kleine Missy, ze moedert op afstand wat mee en alles is inmiddels genormaliseerd.

Waar het veulen is, is Fleur

 

ZADELPASSER

 

Zeker nu, achteraf, raad ik iedereen met klem aan, zoek een goede zadelpasser en zorg voor een correct zadel voor je paard. Wij hebben 1 x met ons zadel gereden op Fleur, te weten 13 augustus en geen tweede keer meer. Ze gaf zelf al aan dit zadel past niet bij mij. Wij zijn dus direct op zoek gegaan naar een goed zadel. Dat zat al in de planning, echter wilden we graag eerst een paar x thuis rijden in plaats van slechts 1 x. Op 22 augustus kwam de zadelpasser en zij had een ruime keuze aan zadels, al vooraf op basis van het postuur van Fleur, geselecteerd. Fleur blijkt een brede ruggegraat te hebben en er zijn niet veel zadels voor haar geschikt, zeker niet met haar toen nog erg ronde buik. Ze was zeker 50 kg te zwaar.

We hebben dankzij haar een fijn, goed passend zadel gevonden voor Fleur. Inmiddels zijn wij bij 2 osteopaten geweest door problemen buiten het zadel om, waar steeds weer werd bevestigd dat het een mooi passend zadel is. Het laatste wat je immers wilt is de rug van je paard verpesten.

Op 25 en 26 augustus heeft mijn vriend Fleur met haar nieuwe zadel 2 x een kwartiertje gereden omdat Fleur duidelijk haar balans nog moet vinden. Aangezien Fleur erg rond is, rijden we nog zonder zadeldekje, omdat anders het zadel te veel gaat schuiven. Inmiddels is Fleur op mooi gewicht en hebben we tussentijds het zadel laten checken en rijden inmiddels met een zadeldekje.

Een goed passend zadel voor Fleur
Eerste keer rijden, 13 augustus 
Fleur heerlijk verzorgen
ALS WE HET DOEN, DOEN WE HET GOED, DUS OOK BITFITTING

 

Deze neusriem bevalt Fleur niet

Zeker gezien het feit dat Fleur dus pijn in haar mond heeft gehad al die tijd met rijden in Duitsland, plus het feit dat zij zeer gevoelig is, leek het ons verstandig om ook een hoofdstel met bit aan te laten meten. Aldus gebeurde op 28 augustus. Fleur gaf zelf heel duidelijk aan welk kopstuk etc. ze fijn vond en welke niet. Dat was al met het passen, je kon haar reactie duidelijk zien. Ze bleef of rustig of werd direct onrustig.

Uiteindelijk bleek Fleur met rijden het beste te reageren op een kunststof bit, dus daar zijn we uiteindelijk mee aan de slag gegaan. Ook had ze een voorkeur voor de anatomische neusriem. Een dik dubbel gebroken bit vond ze destijds niet fijn, ze houdt haar hoofd rustiger bij het kunststof bit. Ze heeft ook een kleine fijne mond. Inmiddels rijden we met een dun dubbel gebroken bitje.

MORGEN NIEUW BLOG OVER DE EERSTE KEREN RIJDEN

 

Tagged , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *