Fleur, Grondwerk, Horsemanship, Mijn eerste paard, Tips & Tricks

2018; leren longeren met de pessoa

GELUKKIG NIEUWJAAR

 

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie het allerbeste toe! Volgens mij mag het vandaag nog net…

1 januari, voor mij normaal gesproken de saaiste dag van het jaar, begon dit jaar uitstekend! Nadat vriendlief in december Fleur liet kennis maken met longeren met behulp van de pessoa, was het vandaag mijn beurt. En het ging boven verwachting goed! Lees je mee?

 

WAAROM EEN PESSOA LONGEERLIJN GEBRUIKEN
Fleur in pessoa uitrusting

 

In de vrije natuur heeft een paard 70% van zijn of haar gewicht op de voorbenen en 30% op de achterbenen. Om een ruiter goed te kunnen dragen wil je dat het paard gaat dragen op het achterbeen. Fleur heeft nog moeite om haar benen onder haar massa te zetten.

Daarnaast loopt Fleur op dit moment niet bol maar hol. De pessoa helpt Fleur tevens in de balans en corrigeert automatisch de voor- en achterkant.

Ik gebruik de pessoa als ondersteuning op de training onder het zadel die Fleur 2 x per week krijgt en om conditie en spieren op te bouwen.

 

VOORBEREIDING

 

Dus op 1 januari was het zo ver en ging ik voor het eerst longeren met de pessoa. Nu raad ik niet aan om hier als eerste mee te beginnen. Mijn eerste longeer ervaring was middels mijn horsemanship lessen. Leren longeren aan het touwhalster.

Zo heb ik op een veilige manier, met het touwhalster, dus zonder bit, leren longeren. Het is namelijk best even wennen om in een cirkel te staan/lopen, daar is eerst wat feeling voor nodig. Daarnaast kun je makkelijker en veiliger je paard corrigeren middels het touwhalster als dat het paard een bit in de gevoelige mond heeft.

Zo heb ik ook geleerd wat te doen als ze naar binnen komt lopen bijvoorbeeld of wat te doen als ze blijft galopperen. Nu is Fleur ook niet het makkelijkste paard, ze heeft echt nare ervaringen. Een lange lijn betekende direct heel hard rennen. De indruk is dat ze is opgejaagd aan de longeerlijn middels grote zwepen, daar moet ze nu nog steeds niet veel van hebben.

Ik heb dus veel tijd gestoken in haar alleen maar te laten stappen in ontspanning aan een lange lijn in plaats van hard galopperen onder het mom alle energie er uit. Had ik meteen gelongeerd met een bit in haar mond, dan had dit ongetwijfeld tot problemen en nare ervaringen geleid. Ik had wellicht onbewust aan de lijn getrokken of iets dergelijks omdat ze maar bleef rennen. Advies: neem horsemanship lessen!

Voor ik met Fleur aan de slag ga, doe ik bijna altijd wat horsemanship oefeningen. Gewoon ter ontspanning en het is leerzaam. Fleur is dan meer ontspannen en dat helpt zeker als je met nieuwe, en dus mogelijk als spannend ervaren, dingen aan de gang gaat.

Een andere tip is om ook handschoenen aan te doen, voor meer grip maar vooral voor als het touw toch een keer door je handen getrokken wordt. Een paard kan altijd schrikken.

 

 

LONGEREN MET PESSOA

 

Het longeren met de pessoa ging voor een eerste keer heel goed. Fleur deed het uitstekend en ik deed ook goed mijn best. Ik was helemaal in mijn nopjes zo mooi als ze liep!

TERUGBLIK

Als ik nu twee weken later terug kijk op bijgaand filmpje zie ik wel fouten die ik inmiddels gecorrigeerd heb. Ik heb het touw te lang bij mijn voeten, wat gevaarlijk kan zijn en inmiddels heb ik daar handigheid in gekregen om het touw veilig af te laten glijden en terug te nemen zonder een te lange lus waar ik mogelijkerwijs in kan stappen. Ook is het van belang om je handen breed te houden, zodat je het paard als het ware draagt tussen je beide handen tussen borstkast en staart.

Fleur loopt op het filmpje ook nog wat dichtbij, daar werk ik hard aan, dat ze op de maximale cirkel loopt, aangezien dat veel minder belastend is voor haar. Alleen op afstand lopen en tempo controle tegelijk werkt nog niet altijd. Ze heeft nog niet altijd de connectie met de stemcommando’s van stap, draf en galop. Ik probeer deze duidelijk uit te spreken en haar te belonen als ze het goed doet.

 

TWEE WEKEN VERDER

 

Fleur longeren met de pessoa

Inmiddels heb ik een paar keer gelongeerd met de pessoa en over het algemeen gaat het tweede deel een stuk beter, dan reageert ze veel beter op mijn stem en komt er meer rust in haar.

Resultaten waren de eerste week goed en de tweede week is het wisselend. Soms doet ze het heel goed met de pessoa en loopt ze heerlijk ontspannen en te briesen. De andere keer gaat het voor geen meter en wil ze er voor weg galopperen, ik verwacht omdat ze dan spierpijn heeft en de bilspieren niet wil gebruiken op de manier die de pessoa verlangt. Zij moet haar bilspieren nog behoorlijk ontwikkelen.

Momenteel longeer ik maximaal 3 x per week voor ongeveer 20 minuten. Het is wel de bedoeling om uit te breiden naar 30 minuten.

 

UPS & DOWNS

 

Vandaag ging het logeren met de pessoa helaas helemaal niet lekker. Het waait enorm hard en later ging het ook regenen, maar of het daaraan ligt weet ik niet. Ik was de training begonnen met het touwhalster en wat horsemanship oefeningen. 2 pionnen en haar een achtje laten lopen. Doel is voor mij dat ik haar op wat grotere afstand kan sturen, zodat dat hopelijk straks helpt om haar met longeren ook verder weg te houden en te sturen.

Daarna de pessoa aan, heel braaf was ze en hop naar buiten de wind in. Helaas ging Fleur in galop en was het niet echt werkbaar. De andere kant op ook, ze was hoog in haar energie en wilde op een gegeven moment zelfs even recht op mij af komen. Daar moest ik wel een stokje voor steken en helaas heb ik niet veel middelen. Ze heeft een bit in, dus ik kan niet met het touw iets doen en ik kan haar ook niet achteruit zetten omdat de kans bestaat dat ze in de lus om haar achterkant stapt.

Ik ga dus terug naar de basis. Touwhalster om en longeren. Weer meteen wil ze vandoor in galop, maar nu kan ik goed duidelijk en veilig hulpen geven. Daarna hebben we 10 minuten aan het touwhalster draf en stap gedaan. Ze was erg braaf. Ter afsluiting even moeiteloos een appeltje in de trailer gaan eten.

 

TOT SLOT

 

Zo zie je maar…..  soms zit het mee en soms zit het tegen. Van behoorlijk moeiteloos met Fleur met de pessoa werken tot niet meer de trailer in willen (daarover snel weer), tot moeiteloos de trailer in, maar niet werkbaar met de pessoa. De uitdaging en het avontuur blijft bestaan met mijn eerste paard. Gelukkig heb ik goede begeleiding dus elke week wordt gekeken waar ik dingen niet goed doe of kan verbeteren. En daarnaast ik ben dol op mijn Fleur!

 

 

 

Tagged , , , , , , ,

2 thoughts on “2018; leren longeren met de pessoa

  1. Nooit geweten dat er zó veel kwam kijken bij het hebben van een paard. Maar met zo veel liefde én geduld worden jullie vast een super koppel! Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *